آفت پسیل پسته( شکرک پسته)

ساخت وبلاگ
پسیل پسته (شیره خشک)

به پسته اهلی و وحشی خسرت فراوان می زند. این حشره عسلک فراوانی دفع می نماید که به سرعت در مجاورت هوا خشک شده و سفید می شود به همین لحاظ این آفت را به زبان محلی شیره خشک می نامند. زیست شناسی حشرات کامل زمستان گذران پسیل از اوایل فروردین ماه روی درختان مستقر می شوند. این حشرات نسب به حشرات کامل تابستانه قدرت پرواز بیشتری داشته، آلودگی گسترده تری در باغ ها ایجاد می کنند. پس از جفت گیری به محض باز شدن جوانه های خوشه و برگ روی آنها تخم ریزی می نمایند. تخم ها به تعداد ۵۰تا۶۰ عدد،به صورت انفرادی یا دسته ای و به اشکل مختلف مانند نیم دایره، مارپیچ و غیره در سطح برگ و بیشتر نزدیک به گلبرگ ها گذاشته می شوند. تخم ها معمولا ۵تا۱۰ روز تفریخ می شوند. پوره ها از اوایل اردیبهشت شروع به فعالیت و تغذیه می کنند. طول دوره پورگی معمولا ۲۰ روز بوده و حشرات کامل نسل اول از اواخر دهه دوم اردیبهشت ماه به تعداد زیاد در باغ ظاهر می شوند. ارقام مختلف پسته نسبت به آلودگی پسیل پسته حساسیت متفاوت دارذد. به طورکلی هر چه برگ درختان نازکتر،لطیف تر،پهن تر، و بزگ تر باشد گرایش بیشتری برای جذب حشرات کامل پسیل و تخم ریزی ایجاد می کند. رقم اکبری نسبت به سایر ارقام حساس تر و رقم اوحدی مقاوم تر است. پوره های نسل دوم از اوایل خرداد تا اواخر دهه دوم خرداد فعالیت و تغذیه می کنند. تحمل درختان در این زمان نسبت به سایر نسل ها در برار خسارات پوره کمتر است. زیرا رشد رویشی درختان پایان یافته و میوه شروع به مغز رفتن کرده و جوانه ها ظاهرا شکل کامل یافته اند. در نتیجه خسارت آفت باعث پوکی و ریزش برگ و جوانه می شود.خسارت پوره های پسیل با فرو بردن خرطوم در سطح برگ ها از شیره گیاهی تغذیه می کنند.مواد پروتئینی شیره گیاهی را جذب نموده و مواد قندی را به صورت شیره دفع می نمایند. این مواد قندی در مجاورت هوا خشک شده و به آن شکرک گویند.این مواد چسبنده باعث جذب گرد وخاک شده و ساخه وبرگ های درختان را بدمنظره می نماید. از دست رفتن شیره گیاهی باعث ضعف عمومی درختان پسته و ریزش برگ ها،جوانه ها،دانه های کوچک و افزایش درصد بوکسی و دهان بستگی میوه می شود.خسارت پوره های پسیل پسته روی درختان در دو زمان بیشتر از سایر مواقع سال است.یکی در خرداد ماه که باعث ریزش برگ ها،خوشه ها،جوانه ها وافزایش میزان بوکسی و دیگری در مرداد ماه که باعث افزایش مقدار دهان بستگی می گردد. در صورتی که جمعیت آفت پسیل حالت طغیانی پیدا کند شدیدا تداخل نسل ها اعلام نمود. در شرایط معمولی در نیمه اول هر ماه مرحله پورگی ونیمه دوم هر ماه حشرات کامل درباغ ها وجود دارند.

پسیل-پسته

پسیل پسته(پوره ها)

عوامل و شرایطی که باعث رشد و افزایش جمعیت پسیل در باغ ها می گردد:

۱_اجرای نوبت اول سم پاشی یا سم پاشی در زمان گلدهی:این سم پاشی عله آفاتی مانند پروانه چوبخوار پسته ،پروانه میوه خوار، شپشک های پسته، زنجره(شیره تر) و غیره انجام می شود. چنانچه در این سم پاشی از سمومی استفاده شود که روی آفت پسیل تاثیر نداشته باشند باعث افزایش مقاومت و رشد جمعیت پسیل می گردد.

۲_چنانچه در نوبت اول از سمومی استفاده شود که باعث تحریک تخم ریزی پسیل و کوتاهتر شدن طول دوره یک نسل گردد(مانند سموم تیودیکارب،متاسیستوکس و فنتیون) پسیل طغیان خواهد کرد.

۳_سم پاشی مکرر و اختلاط سموم باهم که باعث حذف کامل دشمنان طبیعی و افزایش جمعیت آفات پسته می شود.

۴_اگر از سمومی علیه پسیل پسته استفاده شود که تاثیر کافی در میزان تلفات آفت نداشته باشد (مانند زولون) باعث افزایش جمعیت می شود.

۵_چنانچه سم پاشی باغ در زمانی انجام شود که تمام مراحل زندگی آ،ت اعم از تخم، پوره و حشره کامل دیده می شود و همچنین شکرک زیادی در سطح برگ ها تولید شده باشد تاثیر سم کاهش پیدا می کند و بعد از مدتی جمعیت آفت افزایش پیدا می کند.

۶_استفاده زیادی از کودهای شیمیای ازته مخصوصا اوره و سولفات آمونیوم در ماه های گرم سال در سطوح کرت ها و هچنین کود شیمیایی کلروپتاسیم شرایط را برای ازدیاد جمعیت فراهم می کند.

۷_استفاده از کود مرغی به تنهایی و به مقدار زیاد نیز باعث افزایش جمعیت پسیل می گردد.

۸_فقیر بودن خاک از نظر مواد غذایی و نامناسب بودن بافت خاک نیز از عوامل افزایش جمعیت است، خاک های شنی و خاک های رسی و سخت به دلیل عدم جذب و نگهداری رطوبت به اندازه کافی به علت طولانی بودن دوره آبیاری  سریع تر به آفت آلوده می گردند.

۹_ناهموار بودن سطح کرت ها که باعث می شود درختانی که در بلندی قرار دارند به خوبی آبیاری نشده و رطوبت کمتری در اختیار داشته باشند.

۱۰_عدم استفاده از کود های دامی و چاله زنی و شخم عمیق در باغ ها به مدت طولانی

۱۱_کشت متراکم درختان و رعایت نکردن فواصل مناسب و عملیات هرس

۱۲_وجود علف های هرز زیاد از خرداد ماه به بعد در باغ

 

کنترل پسیل پسته

الف_استفاده از کارت های چسبنده زرد رنگ کارت های زرد رنگ مورد استفاده در باغ های پسته از جنس های مختلف و عمدتا از جنس پلی اتیلن و پی وی سی است. اندازه کارت ها ۲۰×۱۰ سانتی متر، به قطر ۵/۰تا۱ میلی متر و به وزن حدود ۱۵ گرم است.سطح کارت ها به وسیله چسب مخصوص که از مواد پولی بوتن ها همراه با واکس مخصوص و یا اس تی پی و یا مواد دیگری که حالت چسبندگی خود را ۱۰تا۱۵ روز حفظ نمایند آغشته می گردد. حشرات کامل پسیل به طرف رنگ زرد جلب و به تعداد زیاد به سطح کارت ها می چسبند.شکار انبوه حشرات باید قبل از تخم ریزی در سطح برگ ها انجام شود تا از تولید نسل بعدی آفت جلوگیری به عمل آید. در هر هکتار۱۰۰تا۴۰۰ عدد کارت به کار می رود. محل نصب کارت در سمت بیرونی تاج و به ارتفاع نصف تاج در جهت های مختلف است. دو نوبت کارت گذاری در سال کافی به نظر می رسد. یکی در دهه دوم فروردین ماه که این نوبت آفت زنجره پسته رانیز کنترل می کند و دیگری در نیمه دوم تیر ماه می باشد.پس از پایان دوره کارت گذاری باید کارت هارا از روی درختان جمع آوری و سطح آنها را در صورت استفاده از چسب مخصوص توسط آب گرم همراه با مقدار کمی الکل اتیلیک و در صورت استفاده از اس تی پی با دستمال آغشته به چند قطره نفت تمیز کرد.

ب_دشمنان طبیعی:دارای دشمنان طبیعی گوناگونی است که زنبور پارازیتوئید همزمان باظهور پوره های نسل اول در باغ ها ظاهر و به پوره های پسیل به خصوص در سنین ۴ و۵ حمله نموده و آنها را مومیایی می کند.

ج_|عملیات زراعی:۱_شخم زمستانه و پاشکنی درختان۲_کود دهی و چاله زنی۳_اصلاح بافت خاک۴_آبیاری مناسب۵_تغذیه مناسب۶_راعیت فاصله ی کشت و تراکم۷_هرس و خشک بری۸_مبارزه با علف های هرز۹_کاشت رقم مناسب۱۰_استفاده از سیستم آبیاری تحت فشار

د_کنترل شیمیایی دارتون یا مارشال به نسبت ۲تا۵/۲ در هزار یا مایع ظرفشویی به نسبت ۳ در هزار به تنهایی پوره های پسیل پسته را کشته و از بین می برد. همچنین تا حدودی روی تخم نیز تاثیر دارد. آمیتراز وکنسالت خاصیت ناباروری حشرات کامل را دارد. از مخلوط کردن مایع ظرفشویی با سموم خوداری شود زیرا پی هاش آن قلیایی است و باعث کاهش تاثیر کشندگی سموم می گردد. در صورت امکان از اواسط مرداد به بعد سمپاشی انجام نگیرد.

آفت پسیل پسته( شکرک پسته)...
ما را در سایت آفت پسیل پسته( شکرک پسته) دنبال می کنید

برچسب : نویسنده : mostafa7329 بازدید : 78 تاريخ : يکشنبه 18 شهريور 1397 ساعت: 14:37